مصرف مداوم شیر و لبنیات به دلیل داشتن مقادیر کافی کلسیم مانع از ابتلا به سرطان روده بزرگ خواهد شد. در شیر نوعی اسید چرب به نام اسید لینولئیک کنژوگه (CLA) وجود دارد که حدودا ۵۰% از ابتلا به انواع سرطان میکاهد. به علاوه این اسید چرب سیستم ایمنی را تقویت کرده و از بروز بسیاری از عفونت ها میکاهد.شیر و فراورده های آن از نظر ویتامین های تیامین (B1 ( ،ریبوفلاوین B2)) و پانتوتنیک اسید بسیار غنی میباشند.
وجود این ویتامین ها جهت آزاد سازی انرژی از مواد غذایی ضروری است.به همین دلیل مصرف شیر و لبنیات کم چرب در سالمندان بسیار توصیه میشود.در شیر پروتئینی به نام کازئین وجود دارد که نقش عمده ای در پیشگیری از پوسیدگی دندان ایفا میکند.به طوری که مصرف ۵-۱۰ گرم پنیر بعد از هر وعده غذایی در حفظ سلامتی مینای دندان موثر است.