احتیاط در واکنش مستقیم نظامی
حمید_رضا_جلایی_پور استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران، در یادداشتی برای “راهبرد” نوشت: ▪️پیشفرضها: من فکر میکنم اسرائیل از ترور و به شهادت رساندن #اسماعیل_هنیه رهبر حماس، در تهران اهدافی داشته که ذکر دو هدف آن اهمیت دارد. ۱- یکی اینکه دولت #مسعود_پزشکیان را از ابتدای شروع به کار ناکام کند. زیرا #نتانیاهو دو دهه هست که […]
حمید_رضا_جلایی_پور استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران، در یادداشتی برای “راهبرد” نوشت:
▪️پیشفرضها:
من فکر میکنم اسرائیل از ترور و به شهادت رساندن #اسماعیل_هنیه رهبر حماس، در تهران اهدافی داشته که ذکر دو هدف آن اهمیت دارد.
۱- یکی اینکه دولت #مسعود_پزشکیان را از ابتدای شروع به کار ناکام کند. زیرا #نتانیاهو دو دهه هست که دنبال این بوده و هست که بگوید که مساله خاورمیانه، مساله ایران و اعراب است (همان تداوم ایرانهراسی) و بگوید که مساله منطقه، چالش اعراب و اسرائیل نیست. اگر سیاستهای تعاملی پزشکیان، که با حمایت حاکمیت همراهم هست، به پیش برود به ضرر نتانیاهو است. لذا از نطر نتانیاهو، دولت پزشکیان باید شکست بخورد.
۲- دوم اینکه نتانیاهو دنبال این هست که رویارویی با ایران از “جنگهای نامتقارن” به “جنگ مستقیم و کلاسیک” تبدیل شود. چون در جنگ نامتقارن در سالهای گذشته به اسرائیل فشار زیاد آمده است و اسرائیل با کمک آمریکا در جنگ کلاسیک و مستقیم وضع بهتری دارد. به بیان دیگر، اسرائیل در جنگ نامتقارن زیاد دست بالا را ندارد.
۳- غیر از دو هدف فوق، شایسته است توجه داشت که نتانیاهو با یک عملیات تروریستی (که مسئولیت آن را برعهده هم نگرفته) این ترور رو انجام داده؛ نه در جنگ مستقیم. و این ترورها معمولا در میان کشورها انجام میشود. و احتمالا پاسخ هر تروری جنگ نظامی مستقیم نیست؛ بلکه همان جنگ اطلاعاتی-امنیتی است.
▪️نکته:
اگر سه فرض فوق مسموع باشد به نظر من، ج.ا در واکنش به ترور شهید هنیه:
شایسته نیست مستقیم وارد عملیات نظامی بشود. واکنش همچنان باید حسابشده و نامتقارن باشد. چون اگر واکنش ایران مستقیم و نظامی باشد، روشن است که اسرائیل تلافی میکند و ایران وارد سیکل جنگ مستقیم میشود، که کار درستی نیست. چون در موازنه قوا، مزیت ایران در جنگ مستقیم نیست. (ضمنا روسیه هم بخاطر جنگ اکراین بدش نمیآید جنگ در خاورمیانه زبانه بکشد تا غرب بیشتر درگیر بشود).
دولت پزشکیان مذاکرات با غرب برای رسیدن به یک “سیاست خارجی متوازن” و حرکت به سوی رفع تحریمها را ادامه بدهد. شایسته نیست ج.ا در سیاست خارجی انفعالی عمل کند.
هدف نابودی اسرائیل نمیتواند هدف سیاست خارجی ج.ا باشد. بلکه همان هدفی که رهبری اعلام کرد: انجام رفراندوم در سرزمینهای اشغالی (با کمک جامعه جهانی و کشورهای اسلامی) شایسته است در دستور کار باشد.
حرکتهای مقابله به مثلی لزوما تامینکننده منافع ج.ا نیست و ایران را در حرکت در مسیر توسعه ضعیف میکند و حتی از حیث امنیت ملی عاقبت خوبی ندارد.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0