موانع و مشکلات نظام سلامت ساختاری و کشوری است نه استانی

برخی برای اعمال نفوذ و رسیدن به هدف شان از هر وسیله ای استفاده می کنند ، حتی جوسازی تهمت و تشویش اذهان عمومی/اقدامات نظام سلامت دولتی در گیلان در دوره ی مدیریت دکتر آشوبی ، با توجه به واقعیت های موجود قابل دفاع است

علی کریمی پاشاکی ــ روزنامه نگار_قبل از انعقاد کلام ، این قلم اعتقاد راسخ دارم که مشکلات و موانع موجود در ارتباط با نظام سلامت ساختاری و کشوری می باشد که هم دولت ها و مجالس دوره‌های گذشته تا به امروز در ایجاد این مشکلات و کمبودها نقش دارند و بایستی همگی پاسخگو باشند ، […]

علی کریمی پاشاکی ــ روزنامه نگار_قبل از انعقاد کلام ، این قلم اعتقاد راسخ دارم که مشکلات و موانع موجود در ارتباط با نظام سلامت ساختاری و کشوری می باشد که هم دولت ها و مجالس دوره‌های گذشته تا به امروز در ایجاد این مشکلات و کمبودها نقش دارند و بایستی همگی پاسخگو باشند ، نه صرفاً رؤسای دانشگاه های علوم پزشکی در استانهای کشور.
وقتی که در نظام سلامت از روز اول در چهار دهه گذشته ، مقوله ی درمان بر مقوله بهداشت پیشی گرفت و نظام سلامت بجای بهداشت و پیشگیری محور به درمان محور تبدیل شد ، ورود به بیراهه را آغاز کرد و تاکنون نیز به همان روند ناقص و کژراهه رهسپار است که دولت و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و مجلس شورای اسلامی و سایر ذیربطان این موضوع بایستی برای حل اساسی مشکلات پیچیده ی نظام سلامت چاره جویی و گره گشایی کنند ، نه صرفاً رؤسای دانشگاه های علوم پزشکی استانهای مختلف کشور!؟.
اینکه برخی نمایندگان مجلس که خود ریل گذار حرکت کشور و وزارت خانه ها هستند ، رئیس یک دانشگاه علوم پزشکی در فلان استان کشور را مقصر معضلات نظام سلامت بدانند ، در واقع پاک کردن صورت مسئله است که به حل مسئله نه تنها کمک نخواهد کرد ، بلکه مشکلات را پیچیده تر و بهتر خواهد نمود.
این موضوع مدتی است توسط برخی نمایندگان مجلس و برخی دیگر در استان گیلان در حال تکرار است و مشخص است که این افراد بدنبال حل و فصل اساسی مشکلات نظام سلامت نیستند و به نظر می رسد فقط می خواهند به خواست های شخصی تندروانه ی خودشان برسند و رئیس کنونی دانشگاه علوم پزشکی گیلان را تغییر دهند و فردی را جانشین نمایند که از خودشان باشد!؟ و برای انجام این کار از هر وسیله ای استفاده می کنند ، حتی دخل و تصرف در مصاحبه با پزشکان و سایر افراد برای اینکه اوضاع را آنچه که خود می خواهند جلوه دهند و نظر وزیر محترم بهداشت را با خود همراه نمایند!.

و اما بعد….

ازآنجا که تعارض منافع به‌ویژه در بهداشت و درمان خط قرمز قانون اساسی و دولت به‌حساب می‌آید، سؤالی در اذهان متبادر می‌شود که آیا دانشگاه علوم پزشکی گیلان به‌عنوان متولی تأمین و حفظ سلامت مردم توانسته است در این عرصه موفق عمل کند یا خیر؟
تعارض منافع در حوزه ی سلامت، یکی از گلوگاه‌های تبعیض و بی عدالتی است؛ که به برخی‌ها در نظام سلامت به علت رانت های آنچنانی و تمامیت خواهی ، فرصت می‌دهد تا منافع قشر عظیمی از مردم در تضاد و تعارض با یکدیگر قرار بگیرد.
به بیانی دیگر، تعارض منافع در سلامت را می‌توان به پزشکانی مثال زد که خود مسؤولیت اداره ی بخش وسیعی از حاکمیت را در اختیار دارند و موازی با آن در بخش خصوصی نیز فعال‌اند؛ در چنین حالتی احتمال اینکه با منافع حقوق عامه با حقوق عده‌ای از در بخش خصوصی درمان درتضاد و تناقض باشد، زیاد است که خوشبختانه ریاست کنونی دانشگاه علوم پزشکی گیلان از این اتهام مبراست.

می توان ادعا کرد موضوع تعارض منافع و رعایت حقوق خدمت گیرندگان در حوزه ی سلامت به یکی از رویکردهای نظام سلامت در دولت چهاردهم و دکتر آشوبی رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان تبدیل‌شده است .
تعیین خط‌مشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در خصوص تعارض منافع، ما را بر آن داشت تا برشی از اقدامات دانشگاه علوم پزشکی گیلان را بررسی و ارزیابی کنیم تا دریابیم که عملکرد و کارنامه این دستگاه عریض و طویل تأمین، حفظ و ارتقای سلامت در چارچوب سیاست‌های تعیین‌شده دولت و وزارت خانه متبوع تا چه اندازه در این پهنه جغرافیایی رعایت و عملیاتی می شود .
نگاه کوتاهی در تغییر وضعیت تخت‌های درمانی در دانشگاه علوم پزشکی گیلان نشان می‌دهد این دانشگاه توانسته با افزایش تخت های بستری و تخت های CCU و ICU در بیمارستان‌های دولتی گام مؤثری در حوزه درمان برداشته و از گسیل و هدایت بیماران به بخش خصوصی تقریباً به میزان قابل توجهی جلوگیری کرده است ، هر چند تا رسیدن به نقطه مطلوب هنوز بایستی بیشتر کار شود.

توسعه و تجهیز آزمایشگاه‌های تخصصی بیمارستان‌های دولتی استان یکی دیگر از نقاط قوت دانشگاه علوم پزشکی گیلان است که توانسته تا میزان قابل‌ملاحظه‌ای از حقوق مردم دفاع و از ارجاع بی‌مورد بیماران به بخش خصوصی بکاهد.در گذشته، بیماران و همراهان آن‌ها به سبب فقدان آزمایشگاه‌های تخصصی در بیمارستان‌های دولتی به‌ناچار باید به بخش خصوصی مراجعه می‌کردند که این امر علاوه برافزایش هزینه‌ها، سرگردانی بیماران را در مراکز پراکنده و بعضاً غیرتخصصی را هم به دنبال داشت.
احداث و راه‌اندازی چندین کلینیک ویژه تخصصی در شهرستان های مختلف استان گیلان، از دیگر اقداماتی بوده که توانسته بار بیمارپذیری را در مراکز تحت مدیریت دانشگاه علوم پزشکی افزایش دهد.
با احداث و بهره‌برداری از کلینیک‌های تخصصی، هجوم بیماران به بخش‌های خصوصی اعم از بیمارستان‌ها و مطب‌های پزشکی به میزان قابل‌توجهی کاهش‌یافته است .
البته، افزایش سرانه فضای فیزیکی درمان در استان تنها به کلینیک‌های ویژه تخصصی ختم نشده بلکه طی در سال های اخیر دو بیمارستان در شرق و غرب استان هم‌تراز با بیمارستان‌های خصوصی احداث و به بهره‌برداری رسید و علاوه بر آن در آینده نه‌چندان دور، حوزه درمان گیلان به همت دانشگاه علوم پزشکی استان صاحب بیمارستان بزرگ ۴۰۰ تختخوابی و امید است در آینده ای نه چندان به بیمارستان جنرال نیز مجهز شودکه با بهره‌برداری از آنها انقلابی در درمان استان پدید آمده و موجب افزایش رضایت‌مندی مردم می‌شود.
توسعه و تجهیز بخش‌های مختلف در بیمارستان‌های استان به‌ویژه در بیمارستان پورسینا ی رشت ، بیمارستان تخصصی قلب حشمت رشت، امام حسن مجتبی (ع) فومن و یا شهید بهشتی بندرانزلی، بیمارستان شهید نورانی تالش ، بیمارستان های شرق گیلان اعم لاهیجان ،سیاهکل، املش ،لنگرود ، رودسر و آستانه اشرفیه از دیگر اقداماتی بوده که توانسته در راستای حفظ و ارتقای کمی و کیفی خدمات درمانی به مردم نقش‌آفرینی کند.
در گذشته بخشی همچون اورژانس بیمارستان قلب دکتر حشمت رشت به سبب کمبود فضای فیزیکی و تخت‌های درمانی نامطلوب عاملی برای فرار بیماران به بخش خصوصی بود در حالیکه امروزه بخش اورژانس همین بیمارستان در حد استاندارد احداث و راه‌اندازی شده است.
ناگفته نماند بخش اسکن هسته‌ای مرکز آموزشی درمانی حشمت رشت نیز با پیگیری‌های دانشگاه علوم پزشکی گیلان ، باعث شده‌است تامردم از ارجاع به بخش خصوصی کم نیاز شده و خدمات اسکن هسته‌ای قلب را به‌صورت دولتی دریافت کنند.
یکی از مرزهای تعارض منافع در حوزه سلامت، هدایت به‌ناچار بیماران از بخش دولتی به خصوصی به سبب فقدان تجهیزات پزشکی سرمایه‌ای نظیر CT اسکن و یا MRI بوده است.هر چند اقداماتی جهت بهبود امور در سنوات گذشته شده بود،ولی به اختصاص سهمیه ای تعدادی از اقلام و تجهیزات مدرن پزشکی و نظام سلامت عمومی و دولتی به علت وجود رانت های گوناگون به بخش خصوصی ،هم اکنون نظام سلامت بخش دولتی از تجهیز مراکز درمانی دولتی از آن تجهیزات بر اساس قانون نظام سلامت عملاً محروم شده بود با پیگیریها و تلاش دکتر آشوبی خوشبختانه بخش بزرگی از کمبود های موجود بر طرف شده و آن مقدار باقی مانده هم کد اعتباری برای تأمین و تجهیز در مراکز درمانی دریافت کرده‌اند که عنقریب تأمین خواهند شد.
علی ایحال ، اقدامات اخیر دکتر آشوبی و تیم مدیریتی همراه ایشان تاکنون اقدامات تاثیرگذار جهت بهبود وضعیت نظام سلامت دولتی در استان گیلان صورت گرفته است که در صورت تداوم و پیگیری های ایشان این وضعیت در ادامه به وضعیت مطلوب منجر خواهد شد.