نگاهی به عملکرد دولت روحانی در مواجهه با مشکلات و اعتراضات ؛

دولت سکوت/عدم موفقیت دولت روحانی در متقاعد کردن و آگاه سازی مردم و افکار عمومی

علی کریمی پاشاکی/ دولت به عنوان کارگر و مردم به عنوان کارفرما در روابط متقابل نگریسته می شود. دولت موظف است با عملکرد و بیان کارکردهای خود به مردم به عنوان کارفرما پاسخگو باشد. مردم صاحب رای به رییس جمهور به طور مستقیم و اعضای کابینه به طور غیر مستقیم و سایر نهادها مقبولیت و مشروعیت […]

علی کریمی پاشاکی/ دولت به عنوان کارگر و مردم به عنوان کارفرما در روابط متقابل نگریسته می شود. دولت موظف است با عملکرد و بیان کارکردهای خود به مردم به عنوان کارفرما پاسخگو باشد. مردم صاحب رای به رییس جمهور به طور مستقیم و اعضای کابینه به طور غیر مستقیم و سایر نهادها مقبولیت و مشروعیت می دهند. بنابراین ارائه مستمر گزارش کار و بیان مشکلات و موانع، نقاط قوت و ضعف یکی از وظایف دولت و رییس جمهوری در پیشگاه ملت است. دولت دکتر روحانی در ۵ سال گذشته توفیقات نسبی داشته است و حتی در کشاکش مناقشات بین المللی و فضای سازی های مخالفان اقتدارگرا در داخل توانست کار مهمی مانند برجام را به امضاء برساند و تا حدودی گشایش های نسبی در بعضی از زمینه های داخلی ایجاد کند و دوباره پس از ۸ سال، توجه دولت های خارجی و مجامع بین المللی را به خود جلب کرده و بر خلاف دولت دکتر احمدی نژاد توانست جایگاه معناداری برای جمهوری اسلامی ایران در نظام بین المللی تثبیت کند. اما به نظر می رسد دولت در زمینه متقاعد کردن افکار عمومی و آگاه سازی مردم نسبت به مسائل مختلف ناموفق عمل کرده است.
برجام
با خروج امریکا از برجام، مهم ترین دستآورد دولت روحانی وارد مرحله جدید شد. قطعا تاکنون مسئوولان سیاست خارجی با اعضای تیم مذاکره کننده، تلاش های زیادی کرده اند و گفت و گو های زیادی را با طرف های اروپایی و چینی و روسی داشته اند، ولی باید اذعان کرد که جامعه و حداقل کسانی به آقای روحانی رای داده اند، آگاهی چندانی از این تلاش های دلسوزانه دیپلماتیک ندارند. مردم مردان سیاست خارجی و بویژه آقایان دکتر ظریف و عراقچی را خیلی در رسانه های مختلف می بینند. دکتر ظریف خود یک رسانه توانمند بود در ایام مذاکرات، ولی چرا هم اکنون سکوت اختیار کرده است؟
افزایش ناهنجاریها
به نظر می رسد با توجه به اخبار و گزارشهای رسمی، مدتی است که ناهنجاری ها و بزه های اجتماعی افزایش پیدا کرده است و پر رنگ نشان داده می شود و برخی نهادها و شخصیت ها در بزرگ کردن حوادث آنها را زیر ذره بین می برند ولی دریغ از یک گزارش صریح و واقعی دولت، وزیر و استانداران و فرمانداران دولت روحانی که متولی اصلی امنیت و آرامش جامعه هستند.
مشکلات اقتصادی عدیده
در ارتباط با بحران بی سابقه ای که در حوزه ارز و طلا و سایر مباحث اقتصادی پدید آمد، انفعال دولت روحانی در حوزه اطلاع رسانی پر رنگ تر بود. مردمی که در چنبره این مشکلات و بحران گرفتار شدند، اندک سرمایه های خود را به بازار ارز و طلا انتقال دادند. هنوز نخبگان سیاسی هم نمی دانند که آیا بحران ارزی پشت پرده دارد یا خیر؟ کدام مقام مسئوول اقتصادی دولت برای نخریدن ارز و سکه اقدام موثری انجام داد؟
وزارت صنعت، معدن و تجارت بی تفاوت
با توجه به اینکه سازمان بازرسی کل کشور اعلام می کند که سایت ثبت سفارش کالاهای خارجی هک شده و به رغم ممنوعیت واردات خودروهای گران قیمت، به میزان ۵ هزار دستگاه خودرو به صورت غیر قانونی وارد بنادر کشور می شود. اما مشخص نیست که وزارت مربوطه یعنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در این مورد چگونه افکار سازی کرده است، اگر بتوان به راحتی سایت ثبت سفارشات خارجی را هک کرد و اینگونه به صورت ظاهرا قانونی، این همه خودورهای گران قیمت را وارد بنادر کرد، طبعا با راهکارهای دیگری هم می توان آنها را از گمرک ترخیص کرد. اما نه مسئوولان وزارت اقتصاد و دارایی و نه مسئوولان وزارت صنعت و معدن و تجارت در این مورد ـ هیچ نگفتند و بی تفاوت، روزه سکوت گرفتند.
سکوت دولت …
علی ایحال این پدیده مزمن درون دولت روحانی، یعنی منفعل بودن و سکوت کردن، آنچنان پر رنگ شده است که حتی برخی از کنشگران سیاسی معتقدند که اعضای دولت وبرخی از اعضا کابینه از آقای رییس جمهور الگو برداری می کنند. برخی ها بیان می کنند که رییس جمهوری امور اجرایی را رها کرده است و این باور در میان مردم در حال قوت گرفتن است. از نظر کسانی که به آقای روحانی رای داده اند این دوره چند ماهه اخیر در تاریخ ۵ ساله ریاست جمهور روحانی حساس ترین و بی نظیر ترین دوره سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور است. این دوره را می توان حتی یک دوره بی نظیر در ۴۰ ساله اخیر ارزیابی کرد. اما با توجه به تمام این حساسیت ها، به نظر می رسد رییس جمهور روحانی غیر متناسب با اهمیت این دوره و پدیده های آن در عرصه رسانه و ارتباط با مردم ظاهر شده است. حال که آقای روحانی سخنی نمی گوید، پیشنهاد می شود، دکتر جهانگیری معاون اول رییس جمهوری، سخنان اخیر خود را در جلسه کابینه در ارتباط با انتقاد از عملکرد دولت و کابینه، منتشر کنند تا مردم از جریانهای به وجود آمده آگاه شوند در ضمن ضرورت دارد تا معاون اول حضور رسانه ای پر رنگ تری داشته باشند. مردم حق دارند، بدانند که چرا آقای روحانی درمقابل تمام این مشکلات و سختی های ایجاد شده، سکوت کرده اند!!