زیاد خواهی های برخی زیاده خواهان ، عملاً به نظام سلامت مردم ضربه زده و می زند/روند تجهیز مراکز درمانی دولتی به تجهیزات مدرن پزشکی و آزمایشگاهی در دوره ی مدیریت دکتر آشوبی قابل دفاع است
گروه سلامت ــازآنجا که تعارض منافع بهویژه در بهداشت و درمان خط قرمز قانون اساسی و دولت بهحساب میآید، سؤالی در اذهان متبادر میشود که آیا دانشگاه علوم پزشکی گیلان بهعنوان متولی تأمین و حفظ سلامت مردم توانسته است در این عرصه موفق عمل کند یا خیر؟ تعارض منافع در حوزه ی سلامت، یکی از […]
گروه سلامت ــازآنجا که تعارض منافع بهویژه در بهداشت و درمان خط قرمز قانون اساسی و دولت بهحساب میآید، سؤالی در اذهان متبادر میشود که آیا دانشگاه علوم پزشکی گیلان بهعنوان متولی تأمین و حفظ سلامت مردم توانسته است در این عرصه موفق عمل کند یا خیر؟
تعارض منافع در حوزه ی سلامت، یکی از گلوگاههای تبعیض و بی عدالتی است؛ که به برخیها در نظام سلامت به علت رانت های آنچنانی و تمامیت خواهی ، فرصت میدهد تا منافع قشر عظیمی از مردم در تضاد و تعارض با یکدیگر قرار بگیرد.
به بیانی دیگر، تعارض منافع در سلامت را میتوان به پزشکانی مثال زد که خود مسؤولیت اداره ی بخش وسیعی از حاکمیت را در اختیار دارند و موازی با آن در بخش خصوصی نیز فعالاند؛ در چنین حالتی احتمال اینکه با منافع حقوق عامه با حقوق عدهای در بخش خصوصی درمان درتضاد و تناقض باشد، زیاد است.
خوشبختانه موضوع تعارض منافع و رعایت حقوق خدمت گیرندگان در حوزه ی سلامت به یکی از رویکردهای نظام سلامت در دولت چهاردهم و مدیریت دکتر آشوبی ،رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان تبدیلشده است .
تعیین خطمشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در خصوص تعارض منافع، ما را بر آن داشت تا برشی از اقدامات دانشگاه علوم پزشکی گیلان را بررسی و ارزیابی کنیم تا دریابیم که عملکرد و کارنامه این دستگاه عریض و طویل تأمین، حفظ و ارتقای سلامت در چارچوب سیاستهای تعیینشده دولت و وزارت خانه متبوع تا چه اندازه در این پهنه جغرافیایی رعایت و عملیاتی می شود .
نگاه کوتاهی در تغییر وضعیت تختهای درمانی در دانشگاه علوم پزشکی گیلان نشان میدهد این دانشگاه توانسته با افزایش تخت های بستری و تخت های CCU و ICU در بیمارستانهای دولتی گام مؤثری در حوزه درمان برداشته و از گسیل و هدایت بیماران به بخش خصوصی تقریباً به میزان قابل توجهی جلوگیری کرده است ، هر چند تا رسیدن به نقطه مطلوب هنوز بایستی بیشتر کار شود.
توسعه و تجهیز آزمایشگاههای تخصصی بیمارستانهای دولتی استان یکی دیگر از نقاط قوت دانشگاه علوم پزشکی گیلان است که توانسته تا میزان قابلملاحظهای از حقوق مردم دفاع و از ارجاع بیمورد بیماران به بخش خصوصی بکاهد.
در گذشته، بیماران و همراهان آنها به سبب فقدان آزمایشگاههای تخصصی در بیمارستانهای دولتی بهناچار باید به بخش خصوصی مراجعه میکردند که این امر علاوه برافزایش هزینهها، سرگردانی بیماران را در مراکز پراکنده و بعضاً غیرتخصصی را هم به دنبال داشت.
احداث و راهاندازی چندین کلینیک ویژه تخصصی در شهرستان های مختلف استان گیلان، از دیگر اقداماتی بوده که توانسته بار بیمارپذیری را در مراکز تحت مدیریت دانشگاه علوم پزشکی افزایش دهد.
با احداث و بهرهبرداری از کلینیکهای تخصصی، هجوم بیماران به بخشهای خصوصی اعم از بیمارستانها و مطبهای پزشکی کاهشیافته است .
البته، افزایش سرانه فضای فیزیکی درمان در استان تنها به کلینیکهای ویژه تخصصی ختم نشده بلکه در سال های اخیر دو بیمارستان در شرق و غرب استان همتراز با بیمارستانهای خصوصی احداث و به بهرهبرداری رسید و علاوه بر آن در آینده نهچندان دور، حوزه درمان گیلان به همت دانشگاه علوم پزشکی استان صاحب بیمارستان بزرگ ۴۰۰ تختخوابی شود و همچنین امید است در آینده ای نه چندان به بیمارستان جنرال نیز مجهز شودکه با بهرهبرداری از آنها انقلابی در درمان استان پدید خواهد آمد و موجب افزایش رضایتمندی مردم میشود.
توسعه و تجهیز بخشهای مختلف در بیمارستانهای استان بهویژه در بیمارستان پورسینا ی رشت ، بیمارستان تخصصی قلب حشمت رشت، امام حسن مجتبی (ع) فومن و صومعهسرا و یا شهید بهشتی بندرانزلی، بیمارستان شهید نورانی تالش و آستارا ، رودبار و بیمارستان های شرق گیلان اعم لاهیجان ،سیاهکل، املش ،لنگرود ، رودسر و آستانه اشرفیه از دیگر اقداماتی بوده که توانسته در راستای حفظ و ارتقای کمی و کیفی خدمات درمانی به مردم مؤثر باشد هرچند تا رسیدن به نقطه ی مطلوب فاصله وجود دارد.
در گذشته بخشی همچون اورژانس بیمارستان قلب دکتر حشمت رشت به سبب کمبود فضای فیزیکی و تختهای درمانی نامطلوب، عاملی برای فرار بیماران به بخش خصوصی بود در حالیکه امروزه بخش اورژانس همین بیمارستان در حد استاندارد احداث و راهاندازی شده استناگفته نماند بخش اسکن هستهای مرکز آموزشی درمانی حشمت رشت نیز با پیگیریهای دانشگاه علوم پزشکی گیلان ، باعث شدهاست تامردم از ارجاع به بخش خصوصی کم نیاز شده و خدمات اسکن هستهای قلب را بهصورت دولتی دریافت کنند.
یکی از مرزهای تعارض منافع در حوزه سلامت، هدایت بهناچار بیماران از بخش دولتی به خصوصی به سبب فقدان تجهیزات پزشکی سرمایهای نظیر CT اسکن و یا MRI بوده است.هر چند اقداماتی جهت بهبود امور در سنوات گذشته شده بود،ولی با اختصاص سهمیه ای تعدادی از اقلام و تجهیزات مدرن پزشکی و نظام سلامت عمومی و دولتی به علت وجود رانت های گوناگون به بخش خصوصی اختصاص یافته بود، که این موضوع باعث شده است تا نظام سلامت بخش دولتی از آن برخی تجهیزات بر اساس قانون سهمیه ای نظام سلامت عملاً محروم شده بود با پیگیریها و تلاش دکتر آشوبی خوشبختانه بخشی از کمبود های موجود بر طرف شده و آن مقدار باقی مانده هم کد اعتباری برای تأمین و تجهیز در مراکز درمانی دریافت کردهاند که عنقریب تأمین خواهند شد.
علی ایحال ، اقدامات اخیر دکتر آشوبی و تیم مدیریتی همراه ایشان تاکنون اقدامات تاثیرگذار جهت بهبود وضعیت نظام سلامت دولتی در استان گیلان انجام داده است که در صورت تداوم و پیگیری های ایشان، وضعیت موجود به وضعیت مطلوب در یک بازه ی زمانی منجر خواهد شد.
در ضمن شایان گفتن است ،بایستی قانون گذاران و تصمیم سازان و تصمیم گیران در این سرزمین یک بار برای همیشه طوری برنامهریزی و اقدام نمایند تا نظام سلامت کشور از نظام سلامت درمان محور به نظام سلامت بهداشت و پیشگیری محور تبدیل شود ، قطعاً کاری بسیار سخت و دشواری خواهد بود ولی اگر مجدانه پیگیری و برنامه ریزی شود نتایج بسیار بزرگی در طولانی مدت خواهد داشت..
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0