نقدی بر سخنان رییس‌جمهور

سیاست وفاق، عالی است، ولی توقف در آن فاجعه است. خود دانید

  ✍️ “عباس عبدی”، روزنامه نگار و فعال سیاسی اصلاح طلب، در نقد دولت، نوشت: ✍این یادداشت را در روز ۱۸ بهمن نوشتم تا شنبه ۲۰ بهمن منتشر کنم ولی چون مقارن با سخنرانی ۱۹ بهمن مقام رهبری شد از انتشارش صرفنظر کردم تا دچار تعبیر دیگری نشود. اکنون که از آن تاریخ یک هفته […]

 

✍️ “عباس عبدی”، روزنامه نگار و فعال سیاسی اصلاح طلب، در نقد دولت، نوشت:
✍این یادداشت را در روز ۱۸ بهمن نوشتم تا شنبه ۲۰ بهمن منتشر کنم ولی چون مقارن با سخنرانی ۱۹ بهمن مقام رهبری شد از انتشارش صرفنظر کردم تا دچار تعبیر دیگری نشود. اکنون که از آن تاریخ یک هفته گذشته آن را منتشر می‌کنم.

🔘 آقای پزشکیان روز گذشته(چهارشنبه ۱۷ بهمن) در دیدار از وزارت راه و شهرسازی نکاتی را گفتند که لازم است نقد شود، چون این خطر وجود دارد که پس از این نیز شاهد تکرار مکرر این‌ گونه سخنان باشیم.(در همین ده روز گذشته نیز مواردی از تکرار بود) من سعی می‌کنم ابتدا سخنان را نقل و سپس نقد کنم.‌

🔘ایشان گفتند که: ▪️«ما باید بتوانیم کشورمان را به عزت و سربلندی که برازنده مردم ماست برسانیم. ما کشور قدرتمندی هستیم و ذخایری و منابعی که داریم در دنیا استثنایی است و با این ذخایر اینگونه زندگی کردن اصلا قابل قبول نیست. مقصر هم ما هستیم شخص دیگری نیست.»▪️

🔘کلیت این حرف‌ها درست است. ولی در باره قدرتمندی باید با دقت بیشتری سخن گفت. بله ما قدرتمند هستیم ولی این قدرتمندی ما از دو جهت مخدوش است. اول از حیث ادعاهایی که داریم. دوم از حیث به فعلیت درآوردن ظرفیت‌های قدرت‌مند شدن ما. همانطور که گفته‌اید منابع ایران بسیار زیاد است. مهمتر آن که منابع انسانی خوبی داریم. آقای پزشکیان بهتر از همه می‌تواند در باره نیروی انسانی بخش سلامت نظر دهد و وضع ما را با جهان مقایسه کند. نیروی انسانی بخش‌های دیگر از جمله صنعت و خدمات هم کمابیش در همین سطح هستند.

🔘پس مساله چیست که وضع زندگی مردم را قابل قبول نمی‌دانید؟ مقصر کیست؟ اصلا دنبال مقصر نباشید ماهیت تقصیر چه بوده که شما می‌خواهید آن را تغییر دهید؟ حداقل چند خط و جمله در این باره سخن گفته شود. تقصیر همان عدم باور و التزام به شرایط حکمرانی خوب است و طبعا مقصران هم از همین طریق معلوم می‌شوند. خوب! شما به عنوان یک مسئول چه نوع حکمرانی خوبی را توصیه و اجرا می‌کنید که از حکمرانی نادرست پیشین متمایز شود؟ بطوری که تامین کننده رشد اقتصادی و رفاه عمومی باشد. لازم است که در این باره توضیح داده شود.

🔘حتما به یاد دارید که در انتخابات و در مناظرات در باره تحریم چه نظراتی ابراز داشتید؟ خوشبختانه شما که اهل دروغ نیستید آن نظرات هم که نادرست نبود ولی اکنون چه نظری دارید و مهمتر از آن چه اقدامی خواهید کرد؟

🔘ایشان در ادامه گفتند که: ▪️«آمریکا می‌گوید ما تحریم می‌کنیم، اما اگر ما همین منابع خود را مدیریت کنیم و با همسایگان خود درست کار کنیم و تعامل داشته باشیم مگر می‌شود کشوری که ۱۵ دوست و کشور همسایه دارد به این راحتی تحریم کرد؟»▪️ بطور کلی سیاست و مدیریت امور بر محور «اگر» تداوم ندارد. اول این که مدیریت کنیم یعنی چه؟ اینها سخنان کلی است. خوب قبلی‌ها هم مدیریت می‌کردند که به اینجا رسیدیم؟ اگر آنان مدیریت نکردند دقیق بفرمایید کجای کارشان ایراد داشته که شما آن کار را نخواهید کرد؟ این حرف را روسای جمهور قبلی و قبلی و قبلی هم می‌زدند و نتیجه را اکنون می‌بینیم.

🔘بعلاوه گرچه همسایگان مهم هستند که متاسفانه تقریبا با اکثرشان مسأله داریم، ولی بر فرض که با همه آنها خوب باشیم مگر این کار به تنهایی راه حل توسعه کشور است؟ اصلی‌ترین کشورهای جهان با ایران همسایه نیستند. از چین و هند و اندونزی و ژاپن در آسیا گرفته تا کل اروپا و آمریکای شمالی و مرکزی و جنوبی و استرالیا. عقل سلیم که کشور را در بند چند همسایه نمی‌کند.

🔘بعلاوه ۱۵ کشور که هیچ، ۳۰ کشور هم همسایه باشند تحریم شدنی است همچنان که عراق به عنوان نزدیکترین کشور به ایران تابع مقررات تحریم‌ها است. اگر آن گونه که می‌گویند، ترامپ معافیت‌های موردی عراق را از تحریم ایران لغو کند این بهترین همسایه ایران تبعیت کرده و از خرید گاز و برق اجتناب خواهد نمود. اگر تحریم‌های شورای امنیت برگردد روسیه و چین هم تبعیت خواهند نمود.

🔘این رویکرد و سخنان شما در تقابل با آنچه بود که در انتخابات گفتید و صداقت(بزرگترین سرمایه شما که هنوز باورم به آن زایل نشده است) حکم می‌کند که یا بگویید اشتباه کردید که پیشتر آنها را گفتید و آنها را صرفا برای رای آوری گفتید یا امروز مغایر آنها تحلیل نکنید.

🔘وی ادامه داد: ▪️«خیال کردند همه چیز ما به نفت وابسته است و می‌خواهند جلوی آن را بگیرند، اما برای ما و مردم ما مسیرهای بسیار زیادی وجود دارد که هم مشکلات خود و هم مردم را حل کنیم و هم مسیری ایجاد کنیم که ما و همسایگانمان که مسلمان هستیم، باعزت زندگی کنیم.»▪️