علت خشکسالی برخی از مزارع گیلان چیست؟

به گزارش خبرگزاری فارس از رشت، سعید شفیعی ثابت؛  تنش آبی درسال زراعی جدید همانند سال گذشته در گیلان وجود داشته و بر کشت برنج در این استان تاثیر گذاشته است. مروری بر وضعیت آب سد و اقدامات انجام شده مسؤولان حوزه آب گیلان با اشاره به ذخیره ۸۳۰ میلیون متر مکعبی سد سفیدرود در […]

به گزارش خبرگزاری فارس از رشت، سعید شفیعی ثابت؛  تنش آبی درسال زراعی جدید همانند سال گذشته در گیلان وجود داشته و بر کشت برنج در این استان تاثیر گذاشته است.

مروری بر وضعیت آب سد و اقدامات انجام شده

مسؤولان حوزه آب گیلان با اشاره به ذخیره ۸۳۰ میلیون متر مکعبی سد سفیدرود در سال گذشته در آغاز فصل کشاورزی می‌گویند که ذخیره این سد در آغاز فصل زراعی جاری در زمان  رهاسازی حدود ۷۰۰ میلیون متر مکعب بود که کاهش ۱۳۰ میلیون متر مکعبی را نسبت سال گذشته نشان می داد که با بارندگی‌های بسیار مناسبی که در فصل بهار در استان اتفاق افتاد این کسری جبران شد.

در کنار این، بیش از ۴۰۰ سردهنه خاکی در رودخانه‌ها و انهار استان برای هدایت آب به مزارع در سال جاری بازسازی شد که با توجه به بارش‌ها در برخی از شهرستان‌ها این سر دهنه‌ها آسیب دیده و چندین بار توسط آب منطقه‌ای ترمیم و بازسازی شدند.

با تمام این تفاسیر، مسؤولان جهاد کشاورزی و آب منطقه‌ای نسبت به کمبود آب زراعی در سال جاری هشدار داده و همچنین بر نقش مهم مدیریت فنی مزرعه توسط شالیکاران و گردانندگی آب به وسیله نهادهای متولی برای گذر از این بحران آبی تأکید دارند.

به همین منظور شرکت آب منطقه‌ای گیلان که وظیفه تأمین آب زراعی را برعهده دارد، از هفته دوم اردیبهشت ماه وارد عمل شد و زودتر از موعد اعلام شده برای جلوگیری از آسیب بیشتر به کشاورزان و حرکت آنان براساس تقویم زراعی آب را رهاسازی کرد.

رهاسازی زودتر از موعد آب زراعی در گیلان 

به گفته وحید خرمی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای گیلان، نوبت بندی و آب گذاری در مجاری آب کشاورزی فومنات و کانال راست سنگر (مناطق شرقی گیلان) از ۱۷ اردیبهشت ماه و آبگذاری در کانال چپ سنگر (مناطق مرکز گیلان) از ۱۸ اردیبهشت ماه اغاز شد و از آن زمان، بعد از ۲۰ روز، در این کانال ها آبگذاری به صورت هشت روز وصل و چهار روز قطع انجام شده است.

خرمی می‌گوید به دلیل بحرانی بودن شرایط، قرارگاه جهادی مدیریت آب زراعی به ریاست استاندار گیلان از اواخر فروردین ماه به صورت جدی شروع به فعالیت کرده و در آن علاوه بر اتخاذ تصمیمات لازم، به تعامل هر چه بهتر میان آب منطقه و کشاورزان تاکید شد.

 

عدم رعایت تقویم زراعی دلیل خشکسالی در اراضی گیلان 

کارشناسان حوزه کشاورزی و آب منطقه‌ای پیش‌بینی خشکسالی در برخی از مزارع گیلان در صورت عدم رعایت تقویم زراعی را می‌کردند و به همین دلیل در قرارگاه جهادی مدیریت آب به رعایت درست و دقیق تقویم زراعی توسط شالیکاران تأکید شد.

حالا چند روزی است که برخی از مزارع گیلان با کمبود آب زراعی مواجه هستند و ویدئو‌هایی در این خصوص در فضاهای مجازی در حال انتشار می‌باشد.

با توجه به اقدامات صورت گرفته و تاکید اسدالله عباسی نماینده عالی دولت در گیلان در خصوص تلاش برای کاهش تنش آبی استان باید دید که دلیل خشکسالی در برخی از مناطق گیلان چیست؟

آن‌طور که مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای گیلان می‌گوید متأسفانه شالیزارهایی که دیر نشا شده‌ و تقویم زراعی را رعایت نکرده‌اند با توجه به افزایش دما با مشکل مواجه می‌شوند.

به گفته خرمی، در سال جاری با توجه به کمبود آورده آب سد سفیدرود، برنامه نوبت‌بندی دقیقی را بر اساس تقویم زراعی در شالیزارها به اجرا گذاشته‌ و تمامی برنامه‌های نوبت‌بندی آب کشاورزی را از طریق صداوسیما و رسانه‌های جمعی به اطلاع کشاورزان رسانده شده ولی با این حال برخی از شالیکاران به این امر بی توجه بوده و شروع به نشای برنج کردند.

 

مسؤولان در این شرایط بحرانی در کنار شالیکاران باشند

یکی از شالیکاران گیلانی در شهرستان سیاهکل می‌گوید، برنج تنها راه کسب درآمد ما است ولی با کمبود آب زراعی مواجه هستیم و انتظار داریم مسؤولان در این شرایط در کنار ما باشند و اقدامات اساسی برای حل این مشکل انجام دهند.

به گفته این کشاورز گیلانی، رهاسازی آب بر اساس نوبت‌ندی است که در این نوبت‌بندی‌ها به برخی از اراضی آب به اندازه کافی نمی‌رسد سبب خشکی و ترک خوردن زمین‌های شالیزاری شده است.

کشاورز لنگرودی در شرق گیلان نیز با اشاره به آبشخور بودن شالیزارهای منطقه در پایین دست سفیدرود می‌گوید ما شالیکاران منکر تلاش‌های مسؤولین محلی برای رفع این مشکل و تأمین آب نیستم اما نیاز داریم تلاش‌ها بیشتر شود وگرنه باید با ضررهای بسیار زیادی مواجه شویم.

راه جبران کم آبی چیست؟

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای گیلان با درخواست از شالیکاران در خصوص اعلام مشکل کم آبی به ادارات مربوطه می‌گوید، کشاورزان هرگونه مشکل کم‌آبی در سطح شالیزارهای برنج را به ادارات آبیاری و امورات منابع آب شهرستان‌ها اطلاع دهند تا در اسرع وقت رسیدگی و نسبت به رفع مشکل‌شان اقدام شود.

بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد، اراضی که تقویم زراعی را رعایت کرده‌اند و در اردیبهشت ماه و روزهای آغازین ماه خرداد نشاء انجام داده اند مشکل آنها بسیار کمتر بوده و برای موارد نقطه‌ای نیز غالباً با  تجهیزات شخصی از قبیل پمپ آب، مشکل قابل حل است و کشاورزان زحمتکش گیلانی نیز در بالادست به اندازه نیاز آبی مزرعه خود از آب استفاده کنند تا سایر شالیکاران در پائین دست نیز از آب مناسب بهره‌مند شوند.