سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی دوشنبه 29 اردیبهشت 1404

ما و همسايه‌هاي جنوب خليج فارس

بسم‌الله الرحمن الرحيم محمد بن سلمان، وليعهد عربستان سعودي، که درحال حاضر قدرت اول اين کشور است، در يک سخنراني براي تشريح فوايد سفر دونالد ترامپ رئيس‌جمهور آمريکا به عربستان گفت: «عده‌اي مي‌گويند اين سفر فايده‌اي براي عربستان نداشت، ولي آنها بايد بدانند يکي از فوايد سفر ترامپ به عربستان اينست که با سرمايه‌گذاري‌هائي که […]

بسم‌الله الرحمن الرحيم
محمد بن سلمان، وليعهد عربستان سعودي، که درحال حاضر قدرت اول اين کشور است، در يک سخنراني براي تشريح فوايد سفر دونالد ترامپ رئيس‌جمهور آمريکا به عربستان گفت: «عده‌اي مي‌گويند اين سفر فايده‌اي براي عربستان نداشت، ولي آنها بايد بدانند يکي از فوايد سفر ترامپ به عربستان اينست که با سرمايه‌گذاري‌هائي که ما در آمريکا مي‌کنيم 2 ميليون نفر از آمريکائي‌هاي فاقد شغل از بي‌کاري نجات پيدا مي‌کنند. اين 2 ميليون نفر انسان هستند و اين اقدام ما کمک بزرگي به بشريت است که نزد خدا اجري عظيم دارد».
اين سخن مضحک وليعهد عربستان، قطعاً از روي ناداني نيست. او خوب مي‌داند که حتي کم‌سوادترين افراد با شنيدن اين سخن نه‌تنها درباره سفر پرحاشيه و پرهزينه ترامپ به عربستان توجيه نمي‌شوند بلکه با سؤال‌هاي بزرگ و متعددي مواجه مي‌شوند که بن‌سلمان هيچ پاسخي براي آنها ندارد. با اينحال، او خود را موظف مي‌داند با توسل به اين قبيل عذرهاي بدتر از گناه براي ثبت شدن در پرونده خود توجيهاتي را مطرح کند و در ظاهر اعتراضات را بي‌پاسخ نگذارد.
تلاش وليعهد عربستان براي توسل به توجيهات بلاوجه در جواب اعتراضات افکار عمومي به سفر پرهزينه رئيس‌جمهور آمريکا به عربستان، قبل از هر چيز نشان مي‌دهد مردم عربستان با چنين سفري موافق نبوده و آن را تحقير ملت اين کشور و تخلف آل‌سعود از ضوابط مي‌دانند. اعتراضات بقدري زياد است که بن‌سلمان عليرغم احساس قدرتي که مي‌کند خود را مجبور به پاسخ دادن ديده و براي اقناع افکار عمومي به توجيهات مضحکي متوسل شده است.
نکته مهم‌تر اينکه در جهان عرب، به ويژه در مصر که مردمي روشن‌ضمير دارد، افراد زيادي به سران سه کشور عربي که ميزبان رئيس‌جمهور آمريکا در اين سفر بودند بشدت اعتراض کردند و گفتند و نوشتند شما چگونه راضي شديد از بودجه ملت‌هاي عرب اينهمه پول به جيب ترامپ بريزيد و از حمايت او از جنايات رژيم صهيونيستي عليه مردم غزه سخني نگوئيد؟ درست همزمان با سفر رئيس‌جمهور آمريکا به خاورميانه عربي، رژيم صهيونيستي بمباران غزه را شدت بخشيد و هر روز بين 150 تا 300 نفر از کودکان، زنان و مردان غيرنظامي را به خاک و خون کشيد. سؤال مردم جهان عرب از بن‌سلمان اينست که به جاي کمک به آن 2 ميليون آمريکائي آيا نمي‌توانستي به فرياد مظلوميت مردم غزه توجه کنی و آنها را از گرسنگي نجات بدهي؟ سران سه کشور عربي ميزبان رئيس‌جمهور آمريکا مي‌دانند که رژيم صهيونيستي با توسل به سلاح گرسنگي دادن، درحال کشتار مردم غزه است. چرا اين سران به جاي اينکه آنهمه هداياي گران‌قيمت به ترامپ بدهند پول اين هدايا را براي شکستن محاصره غذائي و داروئي مردم غزه صرف نکردند؟
ترامپ در پايان سفر به سه کشور عربي با پوزخندي تمسخر‌آميز گفت پولي که در اين سفر به دست آورده‌ام بسيار بيش از پولي است که آمريکا براي جنگ اوکراين هزينه کرده است. اين سخن به معناي اينست که حتي پول جنگ اوکراين را هم اعراب پرداخت کرده‌اند و آمريکا فقط با چند جمله تعريف و تمجيد توانست علاوه بر جبران هزينه‌اي که در جنگ اوکراين کرده 2 ميليون بي‌کار آمريکائي را هم صاحب شغل کند!
آنچه در اين ماجرا بسيار تأسفبار است، غبطه‌ايست که عده‌اي در داخل ايران نسبت به وضعيت اين کشورهاي عربي در مقايسه با ايران مي‌خورند. اين غبطه‌ خوردن ناشي از عقب‌ماندگي ايران از قافله تمدن جهان امروز به دليل سياست‌هاي نادرست است و از اين جهت نمي‌توان آن را ناديده گرفت ولي غفلت اين افراد از وابستگي حقارت آميز سران اين کشورهاي عربي مشکل بزرگ آنانست. این افراد باید این سخن درست ترامپ بعد از سفر 8 سال قبلش به عربستان را به یاد بیاورند که گفته بود به شاه عربستان گفتم شما بدون حمایت ما حتی دو هفته نمی‌توانید بمانید. تفکر درست اينست که قيمت اين وابستگي و حقارت بسيار سنگين است و ما ايرانيان بايد با ايجاد تحول در سياست‌ها، کشورمان را با تکيه بر داشته‌هايش به نقطه‌اي از پيشرفت برسانيم که از هر جهت قدرت اول منطقه باشد بدون ذره‌اي وابستگي و در اوج استقلال و سرفرازي.