مدیریت مصرف و بار در ایران و جهان

با گسترش جوامع، افزایش جمعیت و به تبع آن توسعه صنایع، معادن، کسب و کارها و سکونت‌گاه‌ها، نیاز به انرژی در سراسر دنیا روز‌به‌روز افزایش می‌یابد و به عبارتی می‌توان گفت برخی کشورها از منابع انرژی همانند نفت و گاز به عنوان اهرم قدرت بر سایر ملل استفاده می‌کنند، بنابراین در جهان مترقی امروز نقش […]

با گسترش جوامع، افزایش جمعیت و به تبع آن توسعه صنایع، معادن، کسب و کارها و سکونت‌گاه‌ها، نیاز به انرژی در سراسر دنیا روز‌به‌روز افزایش می‌یابد و به عبارتی می‌توان گفت برخی کشورها از منابع انرژی همانند نفت و گاز به عنوان اهرم قدرت بر سایر ملل استفاده می‌کنند، بنابراین در جهان مترقی امروز نقش انرژی به ویژه برق، بسیار پررنگ و کلیدی است و بدون آن زندگی در ابعاد گوناگون بسیار سخت و در بسیاری از مواقع محال است.
در کشور ما نیز به‌رغم داشتن منابع غنی انرژی‌های فسیلی و بسترهای لازم برای تولید برق از انرژی‌های تجدیدپذیر، به ‌دلیل عدم توجه کافی به مصرف بهینه و برخی مشکلات زیرساختی، خشکسالی و کم‌شدن آب نیروگاه‌های برق‌آبی، زمان‌بر بودن ساخت تأسیسات جدید از جمله نیروگاه‌ها و افزایش مصرف توسط مردم، گاهی در تأمین برق، ناترازی ایجاد می‌شود.
امسال نیز، با افزایش دمای بی سابقه هوا و بالارفتن مصرف، شاهد برخی ناپایداری‌ها هستیم که منجر شده تا در برخی مشترکین از جمله صنایع و کشاورزی مدیریت بار انجام شود، اما با نگاهی به کشورهای موفق در حوزه بهینه‌سازی مصرف انرژی مانند فرانسه، بریتانیا، ژاپن، چین، اسپانیا، استرالیا و کره‌جنوبی، درمی‌یابیم که این کشورها در سیستمی شفاف و تعاملی با مردم خود توانسته‌اند با کمک یکدیگر و با اعمال سیاست‌های تشویقی و گاه تنبیهی همچون افزایش تعرفه، مصرف بار را مدیریت و به ثبات برسانند.
از سوی دیگر وجود شبکه‌های تأمین و توزیع استاندارد و سالم، بهره‌وری حداکثری انرژی و توسعه استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، هوشمند‌سازی کنتورها، ارتباط دائم و مستمر با مشتری، فرهنگ‌سازی، استاندارد و به‌روز بودن لوازم خانگی برقی، روشنایی معابر، تجهیزات برقی صنایع و معادن و ایجاد تعهد اخلاقی در عموم مردم برای مصرف بهینه، موجب شده تا برخی کشورهای پیشرفته بدون داشتن منابع انرژی فسیلی، بتوانند تأمین برق را برای همه مردم مدیریت کنند،
به عنوان مثال، ژاپن کشوری است که با اجرایی کردن طرح قیمت‌گذاری اوج مصرف توانسته‌ تا ۱۷ درصد از میزان مصرف برق مشترکان خانگی را کاهش دهد. طرحی که در این کشور پس از نصب بیش از ۵۰ میلیون کنتور هوشمند با جدیت دنبال می‌شود و در ایام اوج مصرف مدیران صنعت برق پس از ارسال پیام‌های آگاهی‌بخش در زمان‌های مقرر تعرفه برق را افزایش می‌دهند.
در کشور نیز علی‌رغم تلاش‌های بی‌شمار در حوزه ساخت نیروگاه‌ها توسط دولت و بخش خصوصی برای رسیدن به پایداری شبکه، باید مواردی محقق شود تا صنعت برق در فصول گرم سال بدون مشکل یا با کمترین تنش به کار خود ادامه دهد.
مواردی چون اصلاح، تعویض و ترمیم ساختارهای معیوب تأمین و توزیع برق، ثبات اقتصادی و واقعی شدن قیمت انرژی، نوسازی وسایل پرمصرف برقی و غیراستاندارد در تمامی بخش‌های خانگی، تجاری، صنعتی و معدنی، تغییر نگاه و نگرش مردم نسبت به اسراف در مصرف انرژی، فراگیر شدن فرهنگ صرفه‌جویی به ویژه در بخش خانگی با راهکارها‌ی ساده مانند: خاموش کردن لامپ اضافی، استفاده از دور کند کولر آبی، احداث سایه‌بان برای کولر آبی و رعایت دمای آسایش ۲۴ درجه برای کولر گازی. عدم استفاده از وسایل برقی پرمصرف در ساعات اوج. فراهم کردن بستر حمایتی مناسب برای مردم برای نصب صفحه‌های خورشیدی، جلب سرمایه‌گذار بخش برای خصوصی و استفاده از ظرفیت‌ شرکت‌های دانش بنیان و… از جمله این اقدامات است.

روابط عمومی شرکت توزیع نیروی برق استان گیلان