به بهانه‌ی سالگرد درگذشت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی؛

آیت الله هاشمی رفسنجانی،تنها مسئولی که بیشترین نقد ها را تحمل کرد/جاذبه و دافعه آیت الله هاشمی رفسنجانی،آیت الله پر تحمل

علی کریمی پاشاکی ــ روزنامه نگار__سخن گفتن از آیت الله هاشمی رفسنجانی،یکی از شخصیت های برجسته ی جمهوری اسلامی ایران باید  به دور از آرایش و آلایش و چاپلوسی و همچنین عاری از کینه ورزی و دشمن خانی همراه باشد . به همین دلیل فلسفه این نوشتار کوتاه ،بازگو کردن راز مردی است که بی […]

علی کریمی پاشاکی ــ روزنامه نگار__سخن گفتن از آیت الله هاشمی رفسنجانی،یکی از شخصیت های برجسته ی جمهوری اسلامی ایران باید  به دور از آرایش و آلایش و چاپلوسی و همچنین عاری از کینه ورزی و دشمن خانی همراه باشد .
به همین دلیل فلسفه این نوشتار کوتاه ،بازگو کردن راز مردی است که بی وقفه درد داشت و در کارنامه ی زندگی پر  فراز و نشیبش تمجیدها و نقد های فراوانی می توان از او  کرد.
غلامعلی رجایی،از یاران و مشاوران ارشد آیت الله هاشمی رفسنجانی می گوید:

«آیت ا… هاشمی رفسنجانی با سه دسته مخالفان از جمله «انقلابیون دسته چندمی حاسد»، «نقاب داران انقلابی جاعل» و«متعصبان بی عصمت جاهل» روبرو بود و ایشان با سه ابزار «ایمان »، امید و تدبیر» و«اعتدال و صبر» در اغلب اوقات مغلوبشان می کرد.

زنده یاد آیت الله هاشمی رفسنجانی حتی در آن هنگام که به گفته خودش در محاصره ی تبلیغات تخریبی بود، تنها سکوت می کند، اما نکته ی مهم آن است که «سکوت بیانی اش» ابدا «خاموشی سیاسی» نبود، بلکه وی دارای کنشگری «زمان پرور» بود.
در واقع در فلسفه کارکرد های سیاسی و مدیریتی آیت الله هاشمی رفسنجانی ، رفتار سیاسی نباید به یک کنش «ذهنی ـ کلامی» محض محدود باشد، چرا که وی  نمی خواست این انقلاب به  دست نامحرمانی برسد که از منافذ ناصادق نفوذ کرده بودند.
به همین دلیل مخالفان آیت الله هاشمی رفسنجانی، کمر به وارونه نمایی و تبلیغ گسترده علیه ایشان بستند، ولی در رسیدن به همه‌ی اهدافشان در نهایت توسط افکار عمومی و مردم ناامید شدند، چون با اعمال خود آیت ا… را محبوب در نزد مردم کردند.
بی شک، سوال برانگیز ترین ابهام در این مبحث آنست که شخصیت حقیقی و حقوقی آیت الله هاشمی رفسنجانی چگونه بوده است که با خود این همه جاذبه و دافعه دارد؟
اگر به عقیده ی « فهم سیاسی» و نه «وهم سیاسی»  بخواهیم  واقعیت را بنگریم، بی شک آیت ا… هاشمی رفسنجانی یک جریان سیاسی ترکیبی است از اندیشه های مختلف اصلاح گرایانه ، محافظه کارانه و میانه روانه در تاریخ معاصر ایران به شمار می رود که همانطور که قبلاً اشاره شد، هم می شود از کارکردهای ایشان تمجید کرد و هم می توان بر کارکرد وی نقد های جدی نوشت و بر برخی از اعمال مدیریت سیاسی ایشان مهر تایید زد و بر برخی از اعمال مدیریت سیاسی ایشان نقد هایی جدی  و خارج از حب و بغض های جناحی و گروهی داشت.
می توان ادعا کرد در دیدگاه آیت الله  پر تحمل ، در سالهای واپسین عمر شان، هرگز واقعیت های موجود جامعه زیر پای آرمان گرایی له  و نادیده گرفته نشدند،بلکه با بکار گیری عقلانیت و اعتدال در کارکردهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی چنان عمل شد  که تمام  هزینه های رفتارهای مخالفان تندرو و بی منطق آیت ا… هاشمی رفسنجانی ،به خودشان برگشت و چنان مخالفان هاشمی دچار چالش های جدی شدند که به نظر می رسد تا زمانی بس طولانی در انزوا بسر خواهند برد و اکثریت افکار عمومی جامعه با تندروها و مخالفان آیت الله هاشمی رفسنجانی دیگر همراهی نخواهند کرد.
این موضوع مهم در چندین انتخابات سالهای اخیر بخوبی نمایان شده است.