فهم مشترک از کارکرد و فلسفه ی وجودی مناطق آزاد کشور ضرورتی انکارناپذیر//نگاه جزیره ای و سلیقه ای به ماموریت های مناطق آزاد آسیب زا است//تصویب قوانین غیر کارشناسانه وغیراقتصادی ، تضعیف کننده ی قابلیت ها و ظرفیت های مناطق آزاد کشور است

اختصاصی گیلان بهتر نوین___علی کریمی پاشاکی___مناطق آزاد کشور در توسعه ی روابط بین‌المللی و منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای نقش تأثیرگذاری دارند.همچنین مناطق آزاد در مرامنامه و اساسنامه ی تشکیل خود برای تسهیل در صادرات و واردات کالا با کاهش عملیات غیر ضروری اداری،گمرکی،مالیاتی و… تاسیس شده‌اند و اساسأ ماهیت همکاری گرایانه دارند. تلاش برای ایجاد فهم […]

اختصاصی گیلان بهتر نوین___علی کریمی پاشاکی___مناطق آزاد کشور در توسعه ی روابط بین‌المللی و منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای نقش تأثیرگذاری دارند.همچنین مناطق آزاد در مرامنامه و اساسنامه ی تشکیل خود برای تسهیل در صادرات و واردات کالا با کاهش عملیات غیر ضروری اداری،گمرکی،مالیاتی و… تاسیس شده‌اند و اساسأ ماهیت همکاری گرایانه دارند.
تلاش برای ایجاد فهم و درک مشترک همه از جمله مدیران بخش دولتی و خصوصی،کنشگران اقتصادی و تجاری خرد و کلان و حتی مردم از کارکردها،ماموریت ها و فلسفه ی وجودی مناطق آزاد باید به استراتژی مهم و اساسی تبدیل گردد.
این استراتژی می بایست در همه ی ابعاد از جمله تبلیغات به صور مختلف،اخبار، تحلیل ها،گزارش ها و برون داد های مختلف و متنوع در ارتباط با ظرفیت ها و پتانسیل های مناطق آزاد کشور مورد توجه جدی دست اندرکاران امور قرار گیرد تا از نگاه های سلیقه‌ای و جزیره ای در ارتباط با کارکرد و فلسفه ی وجودی مناطق آزاد ،در امان بماند.

صاحب نظران معتقدند ، که مناطق آزاد در همه‌ جای دنیا موتور محرک تسهیل در همکاری های بین المللی هستند و این قاعده در مورد مناطق آزاد ایران نیز مصداق دارد. ماموریت اصلی مناطق آزاد کشور در چارچوب قانون و سیاست ها و همکاری های اقتصادی و تجاری بین المللی و فراملی و استاندارد باید باشد.
باید متذکر شوم که در این ارتباط متغیر های داخلی و خارجی در روابط اقتصادی و تجاری بین المللی نقش آفرین اند و می توان ادعا کرد اگر دامنه ی فعالیت مناطق آزاد در ایران نسبت به سایر مناطق آزاد در کشور های همسایه و دور و نزدیک فاصله ی معنا دار دارد،یکی از دلایل مهم آن عدم وجود برخی قوانین لازمه و همچنین عدم فهم مشترک از کارکرد مناطق آزاد در ایران در بین مسئولان دولتی،کنشگران اقتصادی بخش خصوصی و حتی در میان افکار عمومی می باشد و این دلایل و دلایل دیگر از این باعث شده اند تا مناطق آزاد در ایران در قیاس با برخی مناطق آزاد کشور های همسایه راه زیادی را تا رسیدن به قله های موفقیت در پیش داشته باشند.
با توجه به تمام این موانع و مشکلات و چالشها،هم اکنون بخشی از صادرات و واردات کالا های مختلف ایران از طریق مناطق آزاد موجود در اقصی نقاط کشور صورت می گیرد،در واقع مناطق آزاد کشور به عنوان دروازه های مهم تجارت بین‌المللی و همکاری های منطقه ای و فرامنطقه ای ایران محسوب می شوند.
هم اکنون مناطق آزاد چابهار،قشم،اروند،ارس،انزلی،ماکو و… بسترهای مناسبی را برای تجارت دریایی،زمینی و ریلی در اقصی نقاط کشور ایجاد کرده و یا خواهند کرد و کانون های همکاری و همگرایی با مناطق آزاد سایر کشورهای دنیا و مناطق و بلوک های اقتصادی در نقاط مختلف دنیا تبدیل شده است که با تجدید نظر در برخی قوانین و مقررات و همچنین فرآیندهای مختلف عملکردی مناطق آزاد کشور،این مناطق می توانند خیلی بیش از گذشته بازار های بسیار خوبی برای صنایع مختلف و از جمله صنایع مختلف و از جمله صنایع نوپا و رو به رشد ایران باشند و باتوجه به مزیت های متنوع و مختلف اقتصادی و تجاری،می توانند کمک حال اساسی برای فرآیند توسعه و اقتصاد ملی و پویا باشند.
آما به نظر می‌رسد با کمال تأسف به دلیل وجود برخی نگاه های غیر کارشناسانه در ارتباط با بحث برند سازی،تبلیغات،فرهنگ سازی و اصلاح روش های غیرمدرن و…برای ایجاد دامنه ی وسیع فهم مشترک از کارکرد و تاثیر گذاری اساسی مناطق آزاد،این مناطق هم اکنون با چالش‌های جدی در برخی برنامه ریزی ها و تاثیر گذاری کیفی در عملکرد مواجه گردیده است که ضرورت دارد تا دلسوزان و کارشناسان اقتصادی و تجاری و مدیریتی،تصمیم سازان و تصمیم گیران برای رفع این مشکلات و حل چالش عدم وجود فهم مشترک از کارکرد کیفی مناطق آزاد ،اقدامات لازم را انجام دهند.
صاحب نظران معتقدند،باید نگاه های حرفه ای تر و کارسازتری به برخی شیوه ها و روش ها برای رسیدن به فهم مشترک کیفی تر در کارکرد مناطق آزاد در چارچوب های عملکردی این مناطق بکار گرفته شود تا اثرگذاری آنها بر اقتصاد ملی و بین المللی بیش از پیش شود.

منطقه ی آزاد انزلی به عنوان کوچکترین منطقه ی آزاد کشور از نظر وسعت جغرافیایی ،می تواند تاثیر گذار تر از گذشته و حال باشد ،بشرطی که برخی بگذارند!!!

تداوم مدیریت دکتر نیازی در منطقه ی آزاد انزلی از نان شب واجب تر است

 

منطقه ی آزاد انزلی بعنوان کوچکترین منطقه از نظر وسعت جغرافیایی ، اگر با برنامه‌ریزی و مدیریت کارآمد و همچنین قوانین دست و پا گیر و کندکننده ی و بازدارنده ی غیر اقتصادی جلوی حرکت آن را نگیرد ،می تواند به یکی از مناطق تاثیر گذار بر اقتصاد محلی ،ملی و منطقه ای تبدیل گردد.
غالب شدن برخی ‌نگاهها و سلایق سیاسی بر نگاه و عمل اقتصادی در یک بنگاه بزرگ اقتصادی همچون مجموعه ی مناطق آزاد کشور ،آن مجموعه را به جای کمک به روند
توسعه ی‌ کشور،عملا چون رفتارهای سیاسی و ضد اقتصادی و توسعه ایی در آن نشو نما می کند،به ضد فعالیت های اقتصادی مبدل خواهد شد.
در گذشته در دولت های مختلف آفت حضور و عملکرد سیاسیون به اندازه ی کافی به مجموعه ی مناطق آزاد کشور و از جمله منطقه ی آزاد انزلی صدمات جدی وارد کرده است و ضرورت دارد تا با تجربه از گذشته با پرداختن به سیاست های اقتصادی ،آفت ساست زدگی را از بلوک ها و سازمان های اقتصادی دور نماییم تا بتوانیم از وجود مناطق آزاد اقتصادی و تجاری کشور بهترین بهره‌برداری را برای هم افزایی و همگرایی برای توسعه ی محلی،منطقه ای و نهایتاً ملی بر داریم.
هم اکنون منطقه ی آزاد انزلی با وجود داشتن سرپرست و به علت شناخت خوب دکتر نیازی از اقلیم گیلان بخاطر بومی بودن و عضویت در هیئت مدیره ی این منطقه ی آزاد و صد البته با همراهی خوب کارکنان و فعالان اقتصادی در منطقه ی آزاد انزلی ،توانسته است با وجود تمام مشکلات موجود در پهنه ب اقتصاد ملی ایران بنا بر دلایل مختلف ، سازمان منطقه ی آزاد انزلی را با کارکردهای مثبت و رو به جلو هدایت نماید ، در این شرایط بسیار سخت اقتصادی تغییر پشت سر هم و زود هنگام مدیریتی نه تنها چاره ی کار نیست ،بلکه بر دامنه ی مشکلات و ناهنجاری ها خواهد افزود.
اینکه که فعالان حرفه ای اقتصادی منطقه ی آزاد انزلی ،کارکنان سازمان و کثیری از فعالان رسانه‌ای استان گیلان از ادامه ی مدیریت آقای نیازی حمایت می کنند ،خود‌ می تواند در عملکرد بهتر منطقه ی آزاد انزلی بسیار مؤثر باشد و ادامه ی مدیریت ایشان برای منطقه ی آزاد انزلی از نان شب نیز واجب تر است.

 

علی کریمی پاشاکی_ روزنامه‌نگار و مدیر مسئول نشریات گیلان بهتر و دنیای خبر و پایگاه خبری و تحلیلی گیلان بهتر نوین